Z podanych niżej proporcji powinno wyjść ok. 450 gram pasy. Jak ktoś w niej zasmakuje, albo już pewny, że to jest właśnie to, to proponuję od razu podwoić proporcje, to może wtedy pasty starczy na więcej niż jedną kolację dla dwóch osób.
SKŁADNIKI:
- 100 gram suchej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę wsypujemy na sito, płuczemy pod zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Osączoną kaszę przekładamy do garnka, zalewamy jedną szklanką wody, solimy i gotujemy ok. 20 min. na mały ogniu.
W czasie gdy gotuje się kasza możemy obrać i posiekać cebulę (ja akurat wykorzystałem czerwoną cebulę). Następnie posiekaną cebulę przerzucamy na patelnię i szklimy na oleju. Obieramy jabłko, trzemy je na grubej tarce, dodajemy sok z cytryny i jedną łyżkę oliwy, całość mieszamy.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miski / innego naczynia, wlewamy 2 łyżki oliwy i blendujemy na papkę. Dodajemy cebulę i jabłko, doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Pasta jest gotowa! Smacznego!
Czas przygotowania: 30 min.
Taka jedna, porządna, kopiasta łyżka pasty (ok. 60 gram) dostarczy nam sporo zdrowych kalorii:
Taka jedna, porządna, kopiasta łyżka pasty (ok. 60 gram) dostarczy nam sporo zdrowych kalorii:
0 komentarzy
Prześlij komentarz