Pyszna, zdrowa i małokaloryczna sałatka z fasoli azuki i brązowego ryżu.
SKŁADNIKI:
100 g fasoli azuki
100 g ryż brązowego
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek oregano
1 pęczek bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Namoczyć fasolę azuki przez 10 godzin w wodzie, następnie kilka razy przepłukać i gotować przez 45 minut. Potem odcedzić i wrzucić do miseczki, dodając oliwę.
Ryż wrzucić do osolonej wody o objętości 2 razy większej niż objętość ryżu. Gotować ryż przez 10 minut, następnie zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut. Po 30 minutach odcedzić, jeśli to konieczne, ale raczej ryż powinien wchłonąć całą wodę.
Marchewkę umyć i obrać, a następnie pokroić na małe kosteczki. Cebulę obrać i pokroić na cienki paseczki.
Oregano i bazylię oczyścić / umyć i odkroić twarde części. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, a następnie podawać w temperaturze pokojowej.
Z opisanych proporcji powinno wyjść ok. 5 takich porcji, jak ta na załączonym zdjęciu, a jedna porcja to tylko 200 kcal.
0 komentarzy
Prześlij komentarz