sobota, 15 grudnia 2018

Ciasteczka jaglano-gryczane


Przepyszne i zdrowe ciasteczka, w których głównym składnikiem jest kasza jaglana i płatki owsiane, a o ich smaku decyduje również mój ulubiony miód rzepakowy, cynamon i bakalie.
To moje ulubione ciasteczka. Mój syberyjczyk też je uwielbia:)

SKŁADNIKI:

200 g kaszy jaglanej
120 g mąki gryczanej
2 jajka
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g nasion chia
6 łyżek miodu rzepakowego
50 g płatków owsianych
100 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu (ja gotuję na mleku - 2 szklanki mleka na 200 g kaszy). Ugotowaną kaszę przekładamy do miski i czekamy aż wystygnie. W tym czasie do drugiej, mniejszej miseczki wsypujemy rodzynki , zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 20 min. Do wystudzonej kaszy dodajemy mąkę, jajka, cynamon, płatki i nasiona chia. W przypadku, kiedy masa wydaje nam się trochę za bardzo klejąca, dodajmy trochę mleka.


Na papierze do pieczenia układamy ciasteczka zrobione z jednej łyżki masy. Z proporcji jw. powinno nam wyjść 20 ciasteczek. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 min. Te akurat były w piekarniku przez 22 min.
Jedno ciasteczko ma w sobie ok. 150 kcal i ok. 30 g węglowodanów. Nie żałowałem miodu rzepakowgo - 1/3 kalorii w jednym ciastku to właśnie miód.



0 komentarzy

Prześlij komentarz