Kolejny przepis, w którym możemy wykorzystać cudowne właściwości kaszy jaglanej - placuszki jaglane z jabłkami. Smakują troszkę jak popularne racuchy, same w sobie smakują wyśmienicie, ale można je też podać z jogurtem naturalnym i owocami, które akurat mamy w domu.
SKŁADNIKI:
200 g suchej kaszy jaglanej
2 jajka
budyń waniliowy (35-40 g)
2 jabłka
cukier puder (do posypania placuszków, ok. 2 łyżki)
olej kokosowy (do smażenia, ok. 2-łyżki)
jogurt naturalny 200 g
łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy kaszę jaglaną, smaczniejsza będzie ugotowana na mleku, z dodatkiem łyżki miodu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu kaszy, jej połowę blendujemy w wysokim naczyniu z jajkami. Obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach, łącząc je w drugim naczyniu z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym. Następnie łączymy jedną i drugą kaszę, a całość mieszamy w jednym naczyniu.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, po którym placuszki zyskają lekki posmak kokosowy, natomiast, jeśli go akurat nie mamy pod ręką użyjmy zwykłego oleju i też będzie ok.:) Smażymy placuszki z obu stron, a następnie odsączamy trochę z oleju na talerzu z kuchennym ręcznikiem papierowym.
Placuszki podajemy posypane cukrem pudrem, z jogurtem naturalnym z dodatkiem owoców. Ja akurat pod ręką miałem gruszki:)
Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 20 placuszków (mniej więcej ok. 1 czubata łyżka masy na jednego placuszka).
Tak jak wspomniałem placuszki są bardzo smaczne i można je naprawdę robić wg własnych upodobań i z tego co akurat mamy pod ręką, bawiąc się jednocześnie przepisem. Zamiast budyniu waniliowego można dać śmietankowy, a zamiast gruszek truskawki w sezonie lub borówki.
A jeśli chodzi o kalorie to jeden placuszek ma w sobie ok. 90 kcal. Smacznego!:)
0 komentarzy
Prześlij komentarz